Lars Dufva rastplats Osby

Lars Dufva rastplats Osby

Lars Dufva rastplats ligger utanför Osby vid Riksväg 23 strax norr om korsningen med Riksväg 15 . Det är ofta ett efterlängtat resmål för trafikanter från eller till Skåne. Raststället valdes till årets rastplats 2008.

Från 2018 har rastplatsen nya ägare. Tom Munkberg och Valentin Nilsson tog över efter Camilla och Lars Arvidsson. Bensinmackskedjan Circle K har ersatt Statoil (bilden ovan är från övergångstiden, flaggorna har Circle K-logo). Det har därmed hänt en del den senaste tiden på raststället som bär namnet Lars Dufva.

Vem var då Lars Dufva?

Lars Larsson Dufva (1768-1844) är en legendarisk person i Osbytraktens historia. Dufva var kronolänsman, rusthållare och föreståndare för Marklunda gästgivaregård. Han efterträdde sin far Lars Dufva d.ä som kronolänsman och tillsammans med sin fru Christina Berg tog han över Marklunda gästgivaregård efter sin svärfar.

Marklunda ligger en liten bit söder om dagens rastplats. Vad som finns kvar efter Dufvas verksamhet är den så kallade Marklundastenen som han lät resa i samband med att Jean Baptiste Bernadotte, sedemera kung Karl XIV Johan, gjorde ett uppehåll på sin resa till Stockholm i oktober 1810.

Även Erik Gustaf Geijer stannade under sin resa till Tyskland 1825 till vid Marklunda gästgivargård (dvs föregångaren till Lars Dufva rastplats). Erik Bodman skriver i artikeln Resenärer i Frosta

I månsken natten till den 4 juli kl 12. passerade han gränsbäcken mellan Småland och Skåne och tog logi på Marklunda gästgiveri som gav honom ”ett ej dåligt begrepp om skånska gästgivaregårdar”. Visserligen var han inte så särskilt förtjust i ”den svarta, skånska, eviga limpan” men han fick även små runda kakor av det vitaste knäckebröd av vete han någonsin smakat. Han fröjdades år bokskogarna, som nordlig gäst kände han nu att han beträtt Skandinaviens söderland. (sid 41)

Lars Dufva rastplats är ett skyltfönster för Osby. För att påminna resande om Osbys tid som leksakscentrum i Sverige finns en stor BRIO-leksak rest vid raststället.

Osby bibliotek

Osby bibliotek

Osby bibliotek och konsthall ligger på Östra Järnvägsgatan 16.

Bibliotek ingår i ett samarbete med omkring 35 andra folkbibliotek i Skåne Nordost (Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby, Östra Göinge). Samarbetet betecknas SNOKA (Skåne NordOst KAtalogen)

På biblioteket finns Göingerummet som ”innehåller ett stort utbud av böcker med lokal anknytning.”

Osbys konsthall finns i samma lokaler som biblioteket.

Osby Borgen bio & kulturcentrum

Osby Borgen

På platsen för nuvarande Borgen låg tidigare Klockaregården. Denna revs 1956 för att ge plats åt Osby medborgarhus – mer känd som Borgen.

Borgen utgör ett nav för kulturlivet i Osby. Utöver restaurang och konferensmöjligheter är Osby teaterförening verksamma i huset. Teatörföreningen är en del av Riksteatern. Här finns även Bio Borgen. Teater- och biosalongen har 290 platser.

Borgen ligger vägg i vägg med kommunhuset.

Osby brandstation

Osby brandstation

Brandstationen i Osby är kommunens huvudbrandstation. Det finns även stationer i Lönsboda och Hökön.

Fotografen Åsa Brorsson har i tidningen Norra Skåne sedan 2016 följt brandmännens vardag i Osby och i närliggande kommuner. Ett bra exempel på ett sådant blåljusreportage är ett inlägg från november 2018 som firar post nr 400 i Brorssons fotokrönika. (Länk till reportaget längre ner på sidan)

Osby Centralparken

Centralparken Osby

Centralparken är en centralt belägen park öster om järnvägen. Parken avgränsas av Östra Järnvägsgatan, Planteringsgatan, Östra Storgatan och Esplanadgatan.

Stationen ligger på andra sidan Järnvägsgatan; Postnords företagscenter vid Planteringsgatan; Parkskolan vid Östra Storgatan och Sparbanken Skåne vid Esplanadgatan. Tidigare fanns Fotomuseet i Osby på Esplanadgatan 7, men det är oklart i december 2018 om museet är öppet.

I parken finns en musikestrad och ett urval av offentlig konst.

Osby fd Strandpaviljonen

Osby fd restaurang Strandpaviljongen

Strandpaviljongen var ett gammalt kallbadhus som under många år renoverades för att omvandlas till en modern restaurang. Köpet från kommunen skedde 2003.

Restaurang Strandpaviljongen vid Osbysjön öppnade portarna 2011, men blev inte lönsam. Verksamheten lades ut på Blocket under hösten 2012.

Restaurangen öppnade i ny regi och med ny inriktning som thairestaurang. Om transaktionen till de nya ägarna skedde via Blocketannonsen har Resepraktikan inte lyckats reda ut.

Noi’s Thai var verksam åtminstone så sent som 2015.

Fotografiet på Restaurang Strandpaviljongen är från sommaren 2012.

Osby Fort Swanson

Osby Fort Swanson

En av de mest karaktäristiska sevärdheterna i Osby är Fort Swanson, resebyrån Swanson’s huvudkontor. Westernstaden utgör både lokaler och marknadsföring för denna Amerikaspecialist. Resebyrån skriver på sin webbplats att interiören är lika genomtänkt som exteriören:

Saloonen är vår personalmatsal och den har bar, stor öppen spis, buffelhuvud på väggen, stora väggmålningar och en gigantisk takkrona. I konferensrummet såväl som i övriga utrymmen är möblerna helt stilenliga och de flesta är handgjorda i Mexiko. Rummen är utsmyckade med indianskt konsthantverk, bruksföremål från trappers och nybyggare, liksom en del cowboyattiraljer. Hela vårt kontor är som ett museum. 

Till och från fortet kan man komplettera med upplevelser på gångbron Jenvägen.

Osby Kupan

Osby Kupan

Förr hittade man Kupan i en källarlokal i en bostadsfastighet på Västra Storgatan 23.

Vid Resepraktikans besök 2015 hade butiken flyttat till en mindre lokal på Östra Järnvägsgatan 13 på andra sidan järnvägen.

Den nya adressen är fortfarande aktuell i december 2018.

Osby kyrka

Osby kyrka

Osby kyrka är en av två kyrkor inom Osby-Visseltofta församling. Kyrkans äldsta delar uppfördes ursprungligen på 1100- eller 1200-talet. Under 1700-talet växte befolkningen och större delen av kyrkan revs på 1800-talet för att ge plats åt ett nytt långskepp (koret och absiden bevarades). Den förstorade kyrkan samt kyrkotornet invigdes 1834.

Kyrkan och församlingen är kanske mest känd för kyrkoherden Gunnar Rosendal (1897-1988). Fader Gunnar var verksam i Osby mellan åren 1933 och 1962. I samband med 100-års dagen av Fader Gunnars födelse restes en staty på Östra Järnvägsgatan utförd av Karel Becvar. 

Statyn finns på järnvägssidan av Östra Järnvägsgatan mellan stationen och Jenvägen.

Glasmålningarna i kyrkan är gjorda av Yngve Lundström (1925). De föreställer Jesu dop i Jordanfloden och Jesu uppståndelse.

Osby Naturbruksgymnasiet

Osby Naturbruksgymnasiet

Naturbruksgymnasiet som firade 100-års jubileum 2012 är under avveckling. Skolan hade problem med att fylla sina kurser med nya elever. Skolan sålde därmed delar av verksamheten till Hushållningssällskapet Skåne.

Sista årskullen går ut vårterminen 2019. Nya elever får söka sig till Önnestadgymnasiet i Kristianstad.

Skolan i Osby erbjöd följande huvudprogram:

– Jakt & Viltvård
– Vildmark & Äventyr
– Skogsbruk & Skogsmaskinteknik
– Fisketurism & Vattenbruk
– Vildmark & Äventyr med ökad behörighet

Almsjukan skördade en del offer bland träden på skolan.  Därför anlitade skolan konstnären Sven-Ingvar Johansson för att göra skulpturer av träden. Johansson har även skapat ett flertal trädskulpturer i Hässleholms hembygdspark.

Bilderna är från 2009.

Osby Pingstkyrkan

Osby Pingstkyrkan

Pingstkyrkans historia i Osby kan sägas börja med att makarna Anders och Signe Svensson flyttar till Osby 1918. De inbjuder till bönemöten i sitt hem.

Verksamheten växer. En gammal verkstadslokal på Östra Järnvägsgatan byggs om till möteslokal: Tabor.

1928 bildas i Osby en utpostgrupp till pingstförsamlingen i Hässleholm. Ur denna utpostgrupp bildas 1932 pingstförsamlingen i Osby. Församlingen får nya lokaler på Västra Storgatan.

På 1940-talet uppstår tanken om att bygga en ny församlingslokal. Dessa idéer realiseras när Osby-Pannans gamla lokaler på Marklundagatan byggs om och invigs i mars 1949.

Vid årsmötet 1962 beslutar församlingen sig för att bygga en ny kyrka på Postgatan på mark som varit i fösamlingens ägo en längre tid. Under arbetet drabbas man av missödet att byggherren går i konkurs. Trots detta kan den nya kyrkan invigas i december 1963.

Församlingslivet utvecklas, men 1981 drabbas kyrkan av mordbrand när någon slänger in en rökgranat som ställer till med mycket stor skada. Kyrkan kan dock återinvigas i slutet av mars samma år.

Församlingen är fortfarande verksam i kyrkan på Postgatan.

Hoppa till verktygsfältet