
Andrarum alunbruk

Linné kom till Andrarum under alunbrukets storhetstid. Bruket ägdes av Christina Piper på Christinehofs slott. Piper hade övertagit bruket och ägorna på 1720-talet och hon …
Linné kom till Andrarum under alunbrukets storhetstid. Bruket ägdes av Christina Piper på Christinehofs slott. Piper hade övertagit bruket och ägorna på 1720-talet och hon …
En Saab J35 Draken står på vakt. Autoseum öppnade 2008. Museet byggde på den år 2007 inköpta samlingen från Skoklosters Motormuseum. Autoseum är ett konglomerat …
Tingshuset i Hammenhög är samhällets tredje sedan Skåne blev svenskt och svensk lag började tillämpas från 1683. En första byggnad stod klart 1694. Detta ersattes …
Linné uppmärksammade Kiviks betydelse som fiskeläge. Bland annat ålfisket var omfattande. Kivik är även känt för sina marknader: Kiviks marknad i juli och Äpplemarknaden i …
Rav betyder bärnsten och det har spolats upp bärnsten på stranden nedanför kyrkan. Den store berättaren Fritiof Nilsson Piraten är begravd på kyrkogården i Ravlunda. …
Räddningstjänsten i Simrishamn ligger i utkanten av samhället.
I brunnsparken finns en amfiteater där det hålls allsång under sommaren. I parken finns även en fontän/ brunnskar, på vars sidor man kan bekanta sig …
De äldre delarna av Simrishamn är kända för sina små gathus med sina specifika dubbeldörrar – Simrishamnsdörrar. Förr dekorerades även tegeltaken med s.k. skällingar vid …
En besökare finner biblioteket tillsammans med ett galleri i Kulturhuset Valfisken, som fått namn efter kvarteret det ligger i. Kvarteret ligger längs Järnvägsgatan och ingången …
Polisstationen i Simrishamn finns i en karaktäristisk 70-talsbyggnad. Ofta när man ser moderna hus insprängda i äldre bebyggelse stannar funderingarna om vad som kan ha …
I centrala Simrishamn finns ett helt torg med rosor. Här presenteras en stor kollektion av gamla rossorter som samlats in från trakten.
Simrishamn har troligen haft stadsrättigheter sedan 1200-talet. Staden hade rådhusrätt till 1944 då staden överfördes till landsrätt med Ingelstads och Järrestads domsaga. Häradsrätten flyttade in …
Sankt Nicolai kyrka är helgad åt sjömännens skyddshelgon Sankt Nicolaus. Äldsta delarna är från 1160-talet. Framför kyrkan finns ett ankare samt två skulpturer av Carl …
Simrishamn-Tomelilla Järnväg (CTJ) (Cimbrishamn-Tomelilla Jernväg), som öppnade för trafik 1882, var en så kallad ångspårväg – en enklare typ av järnväg. Malmö-Tomelilla Järnväg (MöToJ) förvärvade …
Simrishamn stad övergick till landsrätt 1944 i Ingelstads och Järrestads domsaga. Rådhuset behöll dock sin roll som domstol. Vid tingsrättsreformen 1971 omvandlades häradsrätten till Ingelstads …
Fiskehamnen utgör den sydligaste delen av Simrishamns hamnområde. Efter att ha fört en alltmer tynande tillvaro har det vänt för fiskeriindustrin på orten. Ett danskt …
Simrishamns småbåtshamn är en av sju gästhamnar/ småbåtshamnar som finns i kommunen. En bit upp på land från hamnen står en kanon och väntar på …
Simrishamns Turistcenter flyttade för några år sedan några hundra meter söderut till den tidigare kommersiella delen av hamnen.
Tomelillaföretagaren Ingvar Gustafsson övertog Tomelilla Folkets park 2015. Den ideella föreningen som hade drivit parken under sju år lyckades inte få lönsamhet i verksamheten. En …