Alby T-station

Röda linjens röda färg

En sagogrotta där väggarna i grönt bildar bakgrund till många färgglada, spännande mest nonfigurativa bilder som kan kan tolkas efter behag.

Olle Ängqvist kallar sin station för ”Hemligheternas grotta”. Den stod färdig när stationen öppnades 1975.

Stationsnamnet är taget efter Alby säteri som har medeltida anor.

Bergshamra T-station

Röda linjens röda färg

”Röster ur det förflutna, en symfoni i tiden” kallar konstnären Göran Dahl utsmyckningen av stationen. Vid utgången mot Bergshamra centrum hittar man ryggradsdjurens utveckling från vatten till landliv inlagda som ett mönster i golvet. Mönstret bygger delvis på forskares resultat från det närliggande naturhistoriska riksmuseet.

På en vägg ser man avbildning av runstenen från Rök i Östergötland. Stenen är helt täckt med svårtydda runor, lönnrunor ristade på 800-talet.

På runstenen från Kylver, Gotland finns runraden futharken (runalfabetet) inristad. Här har Dahl förstorat den 40 cm långa raden på en röd sandstensvägg. Stenen är ristad på 400-talet och är den äldsta kända.


Kristina Anshelms bidrag till konsten på stationen är en rysk bokbuss på en vägg och Carl Johan De Geer har gjort den gula bussen.

När den nya utgången öppnades åt söder 1987 utformade Dahl mitten på det sluttande golvet mot perrongen som en flod. På kortväggen rakt fram finns en stor bild av en riktig flod och vi kan gå, hoppa, springa mot den på riktiga stenar, bergarter som granit, sandsten, diabas etc inlagda i terrazzogolvet.

Danderyds sjukhus T-station

Röda linjens röda färg

Redan när stationen öppnade 1978 fanns Hertha Hillfons keramiska reliefer och skulpturer på väggarna i gången mot sjukhuset. Det är medicinalväxter som rogivande kamomill och humle, hästhov mot halsont, blåbär för synen osv. Läkekonstens gud heter Askleipos och symboliseras av den stora, ringlande ormen på golvet intill trappan och det stora guldglänsande kvinnohuvudet.

Nät bilderna nere längs perrongväggarna behövde bytas ut fick Klara Källström utforma väggarna 2008. På vita emaljplåtar syns trädstammar och människofigurer som ger långa mörka skuggor.

Pierre Olofsson har skapat ”Livets träd” i gången mot bussterminalen 1980 och inne i terminalen skulpturen ”Duo” 1992.

Duvbo T-station

Blå linjens blå färg

Gösta Sillén har skapat en dunkel, spännande underjordisk värld ”Grottan” – som en arkeologisk utgrävning på spårväggarna och halvvägs upp i taket.

Rulltrappan här är näst längst, drygt 30 meter. Den längsta har stationen Västra skogen med 33 meter.

Duvbo är namnet på villastaden från 1899. Samhället är det första exemplet på en välorganiserad egnahemsförstad i Stockholmstrakten. 1904 kostade ett hus 3 000 kronor och tomten 640 kronor.

Fittja T-station

Röda linjens röda färg

Strax innan tåget kommer fram till stationen åker man över Albysjön på en 300 meter lång bro. Namnet Fittja betyder sank strandäng.

En liten kopia av Carl Fredrik Reuterswärds ”Den knutna revolvern – Non Violence” är placerad mitt emot spärrarna. Reuterswärd skapade skulpturen till minne av sin vän John Lennons död. Den står utanför FN-huset i New York.

Skulpturen finns på flera platser i Sverige (som Sergelgatan i Stockholm) och i andra länder.

I gången mot centrum hänger två runda lampor i plast. De lyser upp golvets två runda, glittrande betongplattor. Konsten är av arkitekten och konstnären Eva Rosengren Lamporna hängdes upp 2002.

Geologiska Utö

Utö geologi

Utös berggrund är en guldgruva för geologer. Här går den äldsta, nästan 2 000 miljoner år gamla berggrunden i dagen på flera ställen, vilket är mycket ovanligt. Ett flera kilometer långt stråk innehåller bergartstyper som geologer vallfärdar till.

Första gången jag besökte ön var när jag studerade geologi och först i år 2018 blev mitt andra besök av. Ön är en av få platser där man hittar många olika mineral på liten yta. I de gamla varphögarna från gruvtiden letar man forfarande efter spännande fynd. På Utö har flera nya mineral upptäckts, och grundämnet litium hittades i mineralet petalit härifrån.

Hallonbergen T-station

Blå linjens blå färg

Stationsväggarna är fyllda med barnsliga teckningar. Innan konstnärerna Elis Eriksson och Gösta Wallmark började arbeta på riktigt prövade de sig fram och ritade några förslag för att grunna på storlek och färger. När de återkom så var allt borta!

Det visade sig att nattvakten hade ansträngt sig för att ta bort strecken eftersom han trodde att ungdomar hade lyckats komma in och klottra på väggarna.

Hallunda T-station

Röda linjens röda färg

Under biljetthallens glastak hänger långa stavar av plexiglas med neonslingor som skapades av konstnären Kazuko Tamura 1993. De 12 stavarna är mellan 4 och 8 meter långa och lyser i regnbågens alla färger.

Förorten Hallunda byggdes på 1970-talet på plan åkermark, men trakten har varit bebyggd i minst 3 000 år. Arkeologiska utgrävningar har funnit att bland annat en stor boplats funnits här under tidig bronsålder ca 1000 – 500 f.Kr.

Hoppa till verktygsfältet