
Geologiska Utö

Utös berggrund är en guldgruva för geologer. Här går den äldsta, nästan 2 000 miljoner år gamla berggrunden i dagen på flera ställen, vilket är …
Utös berggrund är en guldgruva för geologer. Här går den äldsta, nästan 2 000 miljoner år gamla berggrunden i dagen på flera ställen, vilket är …
”Fängelset”, även kallat ryssfängelset har aldrig varit fängelse. Huset heter så för att det är byggt med en hel meter tjocka stenväggar av gruvsten. ”Slottet” …
På norra Utö finns Sveriges troligen äldsta järnmalmsgruvor. Redan på 1100-talet kan det ha brutits malm på ön. Säkra uppgifter finns från 1540-talet om gruvdrift …
Högt uppe på berget, väl synligt från sjön, ligger Utö kvarn. Den är av typen holländare med vridbar hätta och vingar. Holländaren som konstruerade pumpanordningar …
När folkmängden på Utö ökade under gruvverksamhetens storhetstid på 1800-talet byggdes det en ny kyrka bekostad av Utö Grufwebolag. Arkitekten J.F. Åbom anlitades och kyrkan …
Längs Lurgatan har gruvarbetarnas stugor från sekelskiftet 1800 blivit fritidsbostäder. Ursprungligen var det mest smeder som bodde här. De flesta andra arbetarna bodde i gruvbyn …
Utö skjutfält omfattar mittendelen av ön. Det militära övningsfältet användes tidigare som pansarskjutfält av Södermanlands regemente (P10) och Göta livgarde (P 1). Efter det att …
På Utö finns det många alternativ för boende. Under året har Utö närmare en halv miljon besökare. Några kommer på en dagstur, men de flesta …