”Jörgens cykel”

Vänersborg vapen: Av EnDumEn - Egen teckning, ritat av EnDumEn, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5807760

Affärslokalen till vänster om Salong Hasse var platsen för cykelverkstan Jörgens cykel i Josef Fares film Farsan (2010).

I kommentarsspåret till DVD-utgåvan av Farsan berättar Fares och medförfattaren tillika skådespelaren Torkel Petersson en del anekdoter om lokalen och varför verkstan fick heta Jörgens cykel. Huvudpersonen i Farsan är Josef Fares egen far Jan Fares, så Torkel Petersson ville på något sätt även hedra sig egen far. Pappan heter Jörgen och därmed fick den för filmen centrala butiken detta namn.

Butikslokalen ligger i centrala Vänersborg. I början av inspelningarna misstog lokala Vänersborgsbor inspelningslokalen för att vara en riktig cykelverkstad. Enligt Petersson hade ett par personer kommit fram och visat sin uppskattning över att det äntligen började hända saker för att lyfta innerstaden igen samt att det fanns ett uppdämt  behov för en gammal, hederlig cykelverkstad.

Filmen spelades in både i Vänersborg och Trollhättan. Ett märkligt sammanträdffande är att filmteamet under filmandet upptäckte att det fanns en Jörgens cykel i Trollhättan! Denna butik är år 2018  fortfarande verksam och ligger på Österlånggatan 32.

Arena Vänersborg

Arena Vänersborg

Arena Vänersborg stod färdig 2009 som en multifunktionell arena. Huvudfokus är på bandy, arenan är hemmaplan för kommunens tre bandylag IFK Vänersborg, Blåsut BK och Vargöns BK.

Likt många andra kommunala och storslagna sportarenor blev bygget mycket dyrare än beräknat. Den ursprungliga kostnadskalkylen på 140 miljoner kronor växte till det dubbla 280 miljoner.

Arenans tak var för klent dimensionerat. 100 kvadratmeter gav vika för snömassor under den snörika vintern 2010. Raset skedde under natten, vilket innebar att ingen skadades av olyckan.

Arena Vänersborg ligger i anslutning till Sportcentrum. På kommunens webbplats beskrivs vad som utöver bandy kan erbjudas:

”Med ett speciellt golv kan man omvandla Arena Vänersborg till en arena för handboll, innebandy, dans m m. Med ett mobilt konstgräs kan Arena Vänersborg bli en inomhusarena för fotboll och rugby.

Arenan är även tänkt att bli handikappidrottens arena, vilket var en av förutsättningarna vid planeringen.

Mässor, konserter, marknader, utställningar och mötesplats för andra aktiviteter.”

Bengtsfors EKA-parken

Dalslands kanal Bengtsfors

Intill Dalslands kanal i Bengtsfors har man efter flera års intensiv sanering byggt upp EKA-parken med miljörum bestående av utomhusutställning om omvandlingen av industriområdet till park. På terrasser mot kanalen kan man sitta och titta på passerande båtar. Det finns också en miniatyrkanal, där man kan öppna och stänga slussportar och låta en liten båt färdas längs kanalen.

På platsen hade den unge ingenjören Johan Rudolf Liljeqvist (1855-1930) planer på att utnyttja fallhöjden till att starta ett kraftverk och en industrianläggning. I brist på eget kapital skrev han till Alfred Nobel som fick förtroende för Liljeqvist och projektet kom igång. Kraftverkets turbiner kördes igång 1897 och produktion av bland annat nymodigheten el för trefasdrift. Flera industrier startades här genom åren. Efter nedläggningen behövde området saneras från bland annat kvicksilver och dioxiner. Detta  var landets största saneringsprojekt åren 2006-2008 och kostade 260 miljoner kronor.

Stor var Liljeqvists förvåning när han fick meddelande om att han tillsammans med Alfred Nobels nära vän Ragnar Sohlman var utsedd att verkställa Nobels testamente.

Portvaktstugan in till EKA, Liljeqvists Elektrotekniska Aktiebolag är flyttad till Gammelgården uppe på Majberget.

 

Bengtsfors Gammelgården

Bengtsfors Gammelgården

Gammelgården ligger högt uppe på det branta Majberget, i utkanten av Bengtsfors. Utsikten gör verkligen rättvisa åt talesättet att Dalsland är ett Sverige i miniatyr med sina sjöar, berg och skogar.

Hembygdsparken är Västsveriges största friluftsmuseum. Den invigdes på midsommardagen 1929.

Byggnaderna ger en fin översikt av livet i bygden från storbondens pampiga storstuga till halmfläterskan Maja-Lenas lilla stuga.

STFs vandrarhem är inrymt i flera av friluftsmuseets byggnader.

 

 

Bengtsfors Gammelgården vandrarhem

Bengtsfors STF vandrarhem

Vandrarhemmet ingår som en del av Gammelgårdens hembygdspark uppe på Majberget.

Resepraktikan hade vid vistelsen på vandrarhemmet flera intressanta diskussioner om sevärdheter och aktiviteter i trakten.  Ett samtal med ett äldre par handlade om deras jakt efter ett trevligt sommarboende i Dalsland. De hoppades att deras numera vuxna barn skulle kunna åka upp till Dalsland på somrarna  med barnbarnen och se sig omkring med dressiner och kanoter på samma som det äldre paret hade spenderat somrarna med de egna barnen.

Det är inte långt från vandrarhemmet till dressinerna på Bengtsfors station.

Bengtsfors Halmens hus

Halmens hus Bengtsfors

Uppe på Majberget ligger Halmens hus som är både museum och konsthantverkscentrum. Museet rymmer en beskrivande utställning om halmhantverkets utveckling och dess betydelse för dalslänningarna.

Spännande var beskrivningen av hur konsten att fläta halmhattar kom till. Stina Gottman, en piga som arbetade i Norge, hade där träffat en sjöman  som berättade om Panamahattarna som flätades av palmbladsfibrer i Sydamerika. Tillbaka hemma behövde hon en hatt för att gå i kyrkan och så flätade hon en i halm i stället. Halmhattarna blev mycket populära och sålde bra.

I museet finns också ett utrymme för tillfälliga utställningar. Sommaren 2018 visas finskan Eija Koskis  hängande mobiler i halm. I den innehållsrika shopen kunde man köpa en byggsats i 100 delar för att tillverka en helt egen svävande halmskulptur. Koski har skapat den för att gratulera Finlands 100 år som republik.

Bengtsfors Odéon Bio & Teater

Bengtsfors Odéon Bio & Teater

IOGT:s lokalförening 2176 Klipprosen driver Odéon Bio & Teater i Bengtsfors. Bio- och teatersalongen, som ursprungligen var inredd med  blåa säten, har numera 245 stolar i röd kulör. I salen finns även en läktare med 25 platser i originalblått.

Det finns även en mindre lokal, Paletten, för konferenser och teaterföreställningar.

Resepraktikan såg vid sitt besök på Odéon Luc Bessons film Valerian and the City of a Thousand Planets. Mycket bra kvalitet på biografens ljud- och filmanläggning. Filmen var trots imponerande visuella effekter inte så bra som man hade kunnat hoppas på.

Borås övre

Borås övre

Borås övre (öfwre) byggdes när järnvägen kom till Borås 1863 med Borås-Herrljunga Järnväg (BHJ). Arkitekt var Claes Adelsköld. Spårvidden var den för svenska förhållanden ovanliga 1217 mm (4,1 fot).

När Borås knöts samman med omvärlden med fler tåglinjer samlades dessa normalspåriga järnvägar vid det mer expansionsmöjliga Borås nedre. Inte ens en utbyggnad av BHJ till normalspår i slutet på 1890-talet kunde stoppa Borås övre från att förlora sitt inflytande till Borås nedre.

När Borås nedre år 1930 omvandlades till Borås Centralstation förpassades Borås övre till att bli en hållplats för lokaltåg. Sista tåget stannade vid hållplatsen 1968.

Därefter började stationen förfalla, men lyckades undgå rivning trots sitt skamfilade skick.

Vinden vände för Borås övre på 2000-talet när den köptes upp av Micael Barrstrand som genomförde en varsam renovering 2007-2009. Borås Öfwre Station är numera högkvarter för Barrstrands Hydria Group.

Resepraktikan fotograferade stationen 2012. Sedan dess har det byggts hus på parkeringsplatsen.


Hoppa till verktygsfältet