Sävsjö kommun

Sävsjö kommun, liksom flera andra kommuner längs stambanan, var ursprungligen relativt glest befolkad jordbruks- och skogsbygd. Järnvägen kom att ändra detta och några stationssamhällen växte till både köpingar och städer. Sävsjö var en av dessa städer som senare kom att utgöra en centralort vid kommunsammanslagningarna på 1970-talet.

Sävsjö stad bildade 1971 Sävsjö kommun med Vrigstads och Hylletofta församlingar i Vrigstad landskommun och Skepperstads församling i Bäckaby kommun. Det dröjde till 1974 innan Hjälmseryds kommun införlivades i Sävsjö kommun. Detta år överfördes även ett område med 199 invånare från Nässjö kommun.

Sävsjö hade tidigare varit tingsplats för Västra härad i Njudung. Efter omorganisationer 1934 och 1948 kom Sävsjö att tillhöra samma domsaga och tingslag som Vetlanda i Östra härad. I samband med tingsrättsreformen 1971 lades domstolen i Sävsjö ner och Sävsjö kommun kom att tillhöra Eksjö tingsrätts domsaga.

Blasonering: Sköld delad, övre fältet av guld, undre fältet blått, vari en fristående, krenelerad mur av guld, med tre tinnar. (källa: Wikipedia)

Kommunens webbplats

Kommunvapen och blasoneringstext från Wikipedia: Av Lokal_Profil, CC BY-SA 2.5, Länk