Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Vänersborg

Vänersborg är Lilla Paris. Vissa är kanske dödströtta på denna ibland överutnyttjade liknelse som blivit berömd genom Birger Sjöberg. Andra tilltalas av charmen i konceptet och påhittigheten i att visualisera eller konkretisera vad Lilla Paris kan tänkas betyda: Hur ger man lilla Paris en berättelse som utgår från stora Paris?

Under åren 2008-2015 möttes resenärer och flanörer av en särdeles bra visuell berättelse i rondellen framför Vänersborgs station. Slöjdläraren Patrik Strömberg och hans elever i åttonde klass byggde med hjälp av ytterligare en slöjdlärare samt skolans bildlärare ett 6 meter högt och 2 x 2 meter brett torn.

Strömberg trodde att bygget i rondellen skulle stå kvar i ett år och sedan ersättas av något annat konstverk. Det verkar som konstruktionen stod emot tidens tand bättre än förväntat. Det var först 2015 som det genomruttna tornet plockades bort.

Resepraktikan besökte Vänersborg 2013 och 2018. Under mellantiden forslades Lilla Eiffeltornet bort. I nedanstående video har en ”promenad” i Google Street View dokumenterats.

Bildgalleri

En Google Street View-film om Lilla Eiffeltornet framför stationen i Vänersborg.

Närliggande platser

Externa länkar

Sök på Respraktikan:

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!