Platsens portalsida: Sävsjö

Stadshotellet restes under en dynamisk tid i Sävsjös historia. Hotellet byggdes som en ersättare till det Stora Hotellet. Det tidigare hotellet plockades ner och flyttades till Östra Järnvägsgatan, där det numera kraftigt ombyggt fungerar som kontorsbyggnad.

Sävsjö fick stadsrättigheter 1947, så hotellet byggdes med siktet inställt på nya intressanta tider med ett Sävsjö med stadsrättigheter. Trots den dynamiska utvecklingen har hotellet enligt Elna Nilssons i sin bok om Sävsjö (1997, sid 78-81) oftast inte varit en särskilt bra affär för dess ägare och arrendatorer.

Byggnadens inriktning ändrades med ny ägare 2013. Delar av huset kom att användas till forskning och dokumentation över bygdens son Jonas Bronck (1600-1643). Bronck är mest känd för att ha fått stadsdelen Bronx (New York) uppkallad efter sig. Centret igångsatte forsknings- och utställningsprojekt, inte bara om Bronck utan även om emigration i allmänhet.

Efter ägarbytet flyttade Restaurang Bambupinnar in och turistbyrån flyttade över gatan till Pressbyråns gamla lokaler. I källaren under gamla matsalen, med ingång från kortsidan, fanns Thomas tattoo.

Jonas Bronck-center lämnade efter ett par år hotellet för nya lokaler vid Eksjö Hovgård. Hotellet fick med den stora invandringen 2015 nya uppgifter som boende för asylsökande.

Apoteket Kronan har öppnat i fastigheten och Thomas Tattoo har flyttat till Västra Järnvägsgatan.

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!