Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Uppvidinge kommun

Det förr så livliga Sävsjöström är numera ett minnesmonument över en epok då orten var en järnvägsknut för normalspårsjärnvägarna Nybro-Sävsjöström, invigd 1876 och Sävsjöström-Nässjö (1914) samt från december 1922 smalspårsjärnvägen (891 mm) Östra Värends Järnväg (ÖVJ) mellan Brittatorp och Älghult.

ÖVJ gick dåligt och såldes 1931 till staten för att några år senare privatiseras inom Kalmar Järnvägar, för att åter förstatligas tillsammans med KJ 1941.

SJ lade efterhand ned samtliga banor som ledde till Sävsjöström. All trafik till Älghult samt persontrafiken till Lenhovda lades ner 1963. Godstrafiken till Lenhovda avslutades 1983. Rälsen till Älghult revs upp på 60-talet och till Lenhovda 1984.

Trafiken mellan Vetlanda och Nybro lades ner 1985. Efter nästan 110 år med järnvägstrafik låg därmed Sävsjöströms järnvägsstation tyst och öde. Kvarvarande räls revs upp 1989.

Det finns mycket information om järnvägsepoken på olika anslag och skyltar. Bangården håller dock på att växa igen då det finns en opinion i byn som motsätter sig att träd sågas ner. Arbetet med att underhålla minnena från järnvägsepoken sköts av Järnvägens Vänner Sävsjöström.

Ett minnesmärke förtäljer att järnvägsstationen ursprungligen låg närmare sjön, men i samband med förlängningen av järnvägen till Nässjö flyttades stationen 150 meter inåt land. Ett annat berättar om platsen där smalspåret korsade normalspåret.

Bron över Alsterån finns kvar.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!