Platsens portalsida: Sibbhult

Färe Industricenter är en sentida arvtagare till Färe armatur som bildades 1921 efter Färe glasbruks konkurs. Den nyrekonstruerade glasbruksdelen AB Färeglas verksamhet upphörde 1927, men Färe armatur, som köpte upp glasbrukets gamla lokaler, kom att bli ett framgångsrikt verkstadsföretag under dess dynamiske chef Bror Färes (1888-1963) ledning.

Färe armatur köptes upp av Nordarmatur 1959, som i sin tur köptes upp av Saab-Scania 1970. Fabriken utvecklades till att bli det största verkstadsföretaget i Kristianstads län med över 500 anställda.

I mitten av 2000-talet beslöt Scania sig för att fokusera sin verksamhet till Södertälje och outsourca produktionen av bland annat växellådor. Detta innebar att Scanias verksamhet i Sibbhult avvecklades. I dess ställe växte det nuvarande Färe Industricenter fram med olika företag som underleverantörer till bland annat Scania. Sibbhultsverken har omkring 150 anställda. Swepart i Liatorp köpte upp delar av Scanias verksamhet och fortsatte produktionen i Sibbhult.

På området finns även gravstenstillverkaren GRF Gravstenar. På andra sidan Byvägen ligger Sibbhults kyrka och kyrkogård. Vid kyrkogården finns ett Lapidarium (stenmuseum) med gravstenar.

Framför industriområdet vid Bygatan finns Sibbhults hembygdsmuseum.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!