Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Enköping
Enköpings stadshotell
Enköpings stadshotell 1879-2010.
Av Zejo – Eget arbete, Public Domain, Län

Statt-tomten vid Stora torget är vad som finns kvar av det legendariska stadshotellet i Enköping. Hotellet uppfördes 1879 och överlevde det stora rivningsraseriet i Sverige på 1960- och 70-talen. Hotellet klarade sig tyvärr inte undan den andra vågen av rivningar på 2000-talet. Peab rev huset 2010.

Hotellet ansågs ha stora kvaliteter och blev rent av Q-märkt 1987 för att inte hamna under grävskoporna. Peab lovade att inte riva huset när de i början på 2000-talet köpte hotellet för ett mindre belopp efter ett konkursbo, men snart fick kommunen propåer om att huset var fallfärdigt och borde ersättas av något bättre.

Stadsmiljö- och byggnadsvårdsintressenter samt allmänheten kämpade emot, men vad hjälpte det när vissa kommunpolitiker och byggentreprenören såg ett modernare och mer dynamiskt Enköping framför sig? Peab fick sin vilja igenom och stadshotellet jämnades med marken.

So far so good, men det bortforslade hotellet frigjorde ett urgammalt kulturlager från Enköpings äldsta historia. Byggropen var arkeologiskt mycket intressant. Länsstyrelsen påbjöd utgrävningar som skulle finansieras av Peab.

Det blev dyrt för Peab och för att ro projektet ekonomiskt i hamn ville Peab höja huset ett flertal våningar till ett höghus som skulle sätta Enköping på kartan. Denna gång fick Peab inte som de ville och kommunen köpte tillbaka tomten av byggföretaget.

Vid årsskiftet 2019-2020 utgjorde rivningstomten fortfarande efter tio år ett historiskt och arkitektoniskt sår vid Stora torget. Ett flertal olika förslag har presenterats. En del idéer har kopplats samman med frågan om ett nytt kommunhus och ett kulturhus.

På kommunens webbplats under avdelningen Enköping växer kunde man i januari 2020 läsa följande:

”Det finns en politisk vilja att ha hotell på tomten vid Stora torget.”

”Just nu arbetar kommunen med att hitta en hotellaktör som vill bygga och driva ett hotell på Statt-tomten och bidra till att utveckla stadens centrum. En möjlig lösning skulle kunna vara att ha ett hotell med en bottenvåning för handel.”

Det växande Enköping har kapacitetsbrist när det gäller hotellrum. Det vore ett tragikomiskt slut på historien om Enköpings stadshotell ifall rivningstomten bebyggs med ett nytt hotell. Frågan är om det kommer att vara lika trevligt att beställa en lättgrogg i det nya hotellets matsal.

Det går inte att få tillbaka stadshotellet, men de arkeologiska utgrävningarna gav ny, intressant kunskap om Enköpings medeltida historia.

Bildgalleri

Utifrån utgrävningarna på Statt-tomten har Upplandsmuseet producerat en sevärd film om det medeltida Enköping.

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!