Stockholm Konstfack

Konstfack entré

Konstfacks historia började 1844 med grundandet av Söndags-Rit-skola för Handtverkare. Redan året därpå tog  Svenska Slöjdföreningen över verksamheten. Skolan  bytte namn till Svenska Slöjdföreningens skola.

Skolan kunde flytta in i nya lokaler på Mäster Samuelsgatan 1868. Verksamheten omorganiserades 1879 till Tekniska skolan.

1945 skedde en ny större omorganisation; skolan bytte namn till Konstfackskolan. I samband med efterkrigstidens stora rivningarna i centrala Stockholm hamnade Konstfackskolans lokaler i vägen för den nya tiden. Hela kvarteret Beridarebanan revs för att ge plats åt det nya Hötorgsområdet.

Konstfakskolan kompenserades med nya och för verksamheten bättre lokaler på Valhallavägen. Verksamheten påbörjades 1959. Skolan blev högskola 1978 och bytte namn till Konstfack 1993.

En ny flytt genomfördes 2004, då verksamheten flyttade till Ericssons tidigare lokaler på LM Ericssons väg 14 vid Telefonplan. Konstfack finns i byggnaden Lågkroppen, den del av fabrikskomplexet där det under Ericssontiden fanns matsalar, ritkontor och mekanisk tillverkning. Byggnaden uppfördes 1938-1939. Arkitekt var Ture Wennerholm.


Resepraktikan vandrade omkring på fabriksområdet hösten 2017. Plötsligt skapade omständigheterna en installation. Resepraktikan var på rätt plats vid rätt tid när en passerande sopbil producerade en visuell kommentar om den samtida, institutionella konstens värde: Är dagens konst skräp?

För en bråkdel av en sekund uppstod en kortvarig installation med denna frågeställning. Med ett viss mått av tur och påpasslighet kunde Resepraktikan dokumentera händelsen, som kan ses på bilden nedanför: Ögonblicksinstallation vid Konstfack, Telefonplan Stockholm

Konstfack Tillfällig installation Portalsida: Midsommarkransen
Platsens koordinater: 59.299678,17.993031
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 13 maj, 2018  
Externa länkar:
https://www.konstfack.se/sv/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Konstfack

Berätta gärna något mer om platsen!

Platsens Facebookinlägg

18 hours ago

Konstfack

Lediga jobb på Konstfack:
• Adjunkt i konst med inriktning mot skulpturala tekniker
• Adjunkt i konst med inriktning mot video och fotografi
• Utbildningshandläggare
www.konstfack.se/Aktuellt/Jobba-pa-Konstfack/
... See MoreSee Less

View on Facebook

6 days ago

Konstfack

Vårutställningen 2018 i media. Ett urval av artiklar om och recensioner av årets vårutställning på Konstfack: www.konstfack.se/Aktuellt/Nyheter-och-pressmeddelanden/2018/Varutstallningen-2018-i-media/

www.youtube.com/watch?v=ivyhkZR248kFrån kompositmaterial till folkparker. Arkitektens reporter träffar fyra masterstudenter som berättar om sina examensarbeten.
... See MoreSee Less

View on Facebook

7 days ago

Konstfack

Pussy Riot – om politisk aktivism genom praktik
21 maj, kl 10-12 i Svarta havet
Konstnärerna och Pussy Riot-medlemmarna Lusine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij föreläser om bland annat politisk aktivism genom praktik och hur den ryska politiska konsten ofta använder extrema uttryck, något som anses nödvändigt under en regim där allt fler tystas och censuren gör att det blir allt svårare att nå ut.
www.konstfack.se/Aktuellt/Kalender/2018/Pussy-Riot--om-politisk-aktivism-genom-praktik/
... See MoreSee Less

View on Facebook