Stockholm Medeltidsmuseet

Stockholm Medeltidsmuseet

Medeltidsmuseets ingång ligger under Norrbro på Helgeandsholmen. När man började gräva för ett underjordiskt garage för riksdagens ledamöter i parken framför riksdagshuset    hittade man mängder med gamla fynd från tidigare verksamheter på holmen.

Arkeologerna grävde fram många fynd från Stockholms medeltid. Grävningarna pågick under åren 1978-1981 och platsen kallades för ”Riksgropen”. Man kunde kika in genom gluggar i det omgivande planket och se hur arbetet framskred. I stället för garage blev det ett spännande museum i stället.

Medeltidsmuseet invigdes 1986 och där kan man bland mycket annat se en mur i sitt ursprungliga läge, skelett från kyrkogården och föremål som hittats i gropen och i närheten.  Det 20 meter långa Riddarholmsskeppet från senmedeltiden är ett av de märkligaste fynden som visas här.

 

Portalsida: Gamla stan
Platsens koordinater: 59.328293 , 18.070308
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 26 april, 2018  
Externa länkar:
https://medeltidsmuseet.stockholm.se
https://sv.wikipedia.org/wiki/Medeltidsmuseet

Berätta gärna något mer om platsen!

Platsens Facebookinlägg

5 hours ago

Medeltidsmuseet

Torsdagsmiddan
Gå till torget och köp gula ärtor om det är slut i tunnan. Lägg dem i saltat vatten, eller i ölet, och sov sedan. Nästa dag innan stadsporten öppnas tänder du i spisen. Ta kitteln med ärtvatten och lägg i en lök, en morot, och skalken av rimmade bogen om den inte luktar. Långpeppar, mejram och timjan tillsätts i nypor. Olof vid Stenbastu har mejram! Nejlikor, 4 stycken, nedrörs med starka senapen HökAnna gjorde. Lite finns kvar i kruset i boden, annars klarar du dig utan. Koka medan du lagar hosorna som sprack i vaden när du bar veden från Åsön.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 day ago

Medeltidsmuseet

Att leta nytt hem är utmattande🐀🐀🐀Inte för högt, inte för kallt och helst vill en ju ha trevliga grannar också. Platsen de valt är Gamla stan och nu hoppas familjen Ratzberger att barnen ska vara de som kan spana på tänkbara platser. Genom att utforska gränder, hus och prång tillsammans i denna stadsvandring för barn så kan det kanske äntligen bli en fullträff💫

Nu på lördag klockan 15.00 är det dags att leta vidare, biljetter 50kr via webben. Guide är Gudrun Wessnert som också skrivit barnboken om denna råttfamiljs öden och äventyr.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Medeltidsmuseet

Sju
Under medeltiden talade man om sju barmhärtighetsverk man skulle leva efter. Dessa var baserade på Jesu förkunnelse; att mätta de hungrande, ge dryck åt de törstande, klä de nakna, ge härbärge åt husvilla, besöka de sjuka, besöka de fångna samt begrava de döda.

Bilden med fresken " klä de nakna" kommer från Italien, Paruzzaro och är målad av Sperindio Cagnola 1514-24.
... See MoreSee Less

View on Facebook