Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Kungsholmen

Inne i berget Kungsklippan på Kungsholmen gömmer sig stadsarkivets magasin på sju våningsplan med 45 km hyllmeter. Arkivet omfattar handlingar från medeltiden och fylls på allt eftersom. Det är ett hus insprängt i berget, utan att vara i kontakt med själva bergväggen. Ovan jord finns endast en lägre tegelbyggnad.

Stadsarkivets bibliotek har ca 130 000 böcker som kan läsas, studeras på plats i läsesalen. Salen påminner om rotundan på Stockholms stadsbibliotek fast i mycket mindre skala och det är arkitekt Gunnar Asplund som har ritat de båda. Det blev Asplunds sista uppdrag och bygget fullföljdes av arkitekten Sven Ingvar Lind.

Stadsarkivet har en omfattande programverksamhet med bland annat ”Onsdagshistorier”,”Stockholmsfolk – arkivkvällar”, släktforskningshjälp och ”Arkivlördag” en gång i månaden.

Under våren 2019 öppnade Stockholms stad ett centrum för bebyggelsehistoria vid Liljeholmskajen. Dit flyttar Stadsarkivets kart – och ritningsarkiv. Samlingen är unik och klassad som världsminne av UNESCO.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Sök på Respraktikan:

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!