Platsens portalsida: Strängnäs

Strängnäs domkyrka står på en vikingatida offerplats. Den första kyrkan i trä ersattes på 1250-talet av en gotisk tegelbyggnad. På 1300- och 1400-talen utökades kyrkan. Det 75 m höga tornet uppfördes först på 1740-talet.

När Sigurd Curman restaurerade domkyrkan i början på 1900-talet, införde han nya tankar och metoder. I stället för att ”återställa” byggander till de första, äldsta skedet gällde det att låta de olika århundradenas tillägg också bli bevarade/restaurerade.

Bland de många sevärdheterna i kyrkan bör man inte missa lilla prinsessan Isabellas gravvård från 1560-talet. Hon var dotter till Johan III och Katarina Jagellonica och blev bara två år.

I högkoret står det magnifika gravmonumentet över Karl IX. Iklädd förgylld rustning sittandes till häst ser man en ryttare i naturlig storlek.

Andra kända personer begravda här är Karl IX drottningar, hans oäkta son Carl Carlsson Gyllenhielm, fornforskaren Johan Peringsiköld samt hovfröken och Fredrik I:s mätress Hedvig Taube.

Sten Sture den äldre (1440-1503) begravdes ursprungligen i Mariefreds kartusiankloster. Därefter flyttades hans stoft till Kärnbo kyrka och slutligen till Strängnäs domkyrka 1576. Gustav III lät uppföra den gröna marmorsarkofagen 1774.

Stölden av begravningsregalierna 2018

Infoskylt om begravningsregalierna Strängnäs domkyrka
Begravningsregalierna i Strängnäs domkyrka.
Av Bysmon – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, Länk

Den 31 juli 2018 klev två män med kriminellt uppsåt in i domkyrkan och slog sönder montern med Karl IX:s och Drottning Kristina den äldres begravningsregalier. Tjuvarna fick med sig de båda kronorna samt ett riksäpple. Det andra äpplet och spirorna blev kvar i kyrkan.

Tjuvarna gav sig av på cyklar till stranden där de fortsatte med båt, fick motorhaveri och bogserades iland på andra sidan Mälaren söder om Enköping av välvilliga, sjöburna medtrafikanter. En av kumpanerna swishade ett pengabelopp med ett tack från sin mobiltelefon till sina räddare.

Juveltjuvarna och bytet försvann under radarn några månader tills polisen grep en misstänkt. Gripandet ledde till rättegång i januari – februari 2019. Den anklagade nekade till brott, men på rättegångens näst sista dag blandades det rejält om bland korten: De stulna regalierna hade återfunnits.

Regalierna hade lagts i en soptunna med texten ”bomb” på. Tunnan i sin tur hade lagts på taket till en bil på en parkering vid en idrottsplats i Vallentuna norr om Stockholm. Detta ändrade bevisläget, den misstänkte erkände stölden och dömdes till fängelse i 4,5 år.

Soptunnan, DNA-spår på regalierna och andra föremål kunde binda även den swishande kumpanen till brottet. Denne medbrottsling dömdes till 3 års fängelse.

Enligt ett reportage i SvT Sörmland från 18 oktober 2019 ska de illa åtgångna regalierna repareras och ställas ut i kyrkan igen. Denna gång i säkrare montrar.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!