Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Strängnäs

Rolf Wallinder skickade in ett medborgarförslag i mars 2015 om att bygga ett utsiktstorn på Långberget. Bygglov gavs 2016. Området var sedan 1800-talet ett populärt parkområde med fin utsikt över staden.

Det 11 meter höga Kungstornet invigdes officiellt den 18 maj 2019. Wallinder hoppas att kung Carl XVI Gustav kan besöka berget och skriva sin autograf bredvid Gustav V:s (1910) på en berghäll vid tornet.

På platsen fanns tidigare två luftvärnstorn. Dessa uppfördes 1939 men de saknade ursprungligen beväpning, något som åtgärdades med en insamling som gav tillräckligt med kapital för inköp av två kanoner från Bofors. Tornen revs 1982.

Vid anläggningsarbetet med fundamentet till Kungstornet hittade Ideella Föreningen Kungstornet/ Långberget en övertäckt lucka som visade sig innehålla ingången till en gammal vattentank. Denna tank byggdes under åren 1898-1906 in i berget som en reservoar för vattenförsörjningen till Strängnäs.

Tanken är på 521 kubikmeter, väggarna är 6 decimeter tjocka. Det är 4,5 meter från tak till botten. Reservoaren stängdes 1956. Vattentornet på Vattentornshöjden övertog rollen som vattentförsörjare för Strängnäs.

Sundby sjukhus byggde ett vattentorn 1919 som försörjde sjukhusområdet med vatten.

På vägen ner till restaurang Skogshyddan passeras en minnessten över Magnus Lund.

Bildgalleri

YouTube-användaren Jan Sjöström har publicerat en film från den officiella invigningen av Kungstornet den 18 maj 2019. Se invigningen från tornet och från en drönare ovanför tornet.

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!