”Sävsjö! Ett stationssamhälle! En glimt av en gatstump med människor och bilar i väntan vid ett par vägbommar. Några utkantsindustrier och så skog och åkerfält. Snälltågsresenären återgår till thrillerhäftet, som garanteras räcka till Hässleholm…” Gustaf ”Hacko” Högberg, Smålands Dagblad 26/8 1967

”Det var i den gnistrande vinternatt Sävsjö blev stad … Vi var många församlade där på torget, på gator, på Röda Kvarn, på krogen. Landshövdingen befann sig mitt ibland oss och kanske mest bland oss som fanns bland frackarna på Sturesalen. Vad gjorde det att landshövdingen i hastigheten talade om Eksjö … Journalister från skilda håll var där, staden badade i ljus och glädjen var inte ta miste på.” V. E. Modig (Gustaf ”Hacko” Högberg)

Sävsjö växte fram som ett stationssamhälle vid Södra stambanan. Samhället växte fram i skarven mellan Norra Ljunga och Vallsjö socken, vilket innebar som i flera andra nygrundade samhällen längs nydragna järnvägslinjer att sakna en statskyrka mitt i byn. Så småningom byggdes en ny kyrka i Vallsjö socken, men den kom även att hamna en bra bit från centrala Sävsjö.

Alla platser i Sävsjö