Högsby ligger strategiskt vid Emån och landsvägen mot Kalmar. Här fanns sedan urminnes tider ett vadställe som senare kompletterades med en bro, Tingebro. Här i södra utkanterna av nuvarande Högsby fanns Handbörds härads tingshus.

1917 byggdes ett nytt tingshus i centrala Högsby. När domstolen lades ner omvandlades tingshuset till Högsbys kommunhus.

Högsby station öppnade för trafik 1897 när Kalmar-Berga Järnväg invigdes. Linjen har senare döpts om till Stångådalsbanan med ändpukter i Linköping och Kalmar.

Byskomakaren och folklivsskildraren Jonas Stolt (1812-1883) är en uppskattad historisk person i Högsby. Det finns minnesmärken som är resta till hans minne vid kyrkan och i hembygdsparken (en liten staty vid kommunhuset stals 2014). Kommunen har till och med skapat en vandringsled för den som vill återuppleva Stolts första resa från sitt hem till Högsby kyrka.

En annan uppskattad person i Högsby är Greta Garbo som hedras med världens enda Greta Garbo-museum. Visserligen var troligen Garbo aldrig i Högsby, men hennes släkt härstammade från trakten.

Alla platser i Högsby