En promenad i Degeberga kan börja vid den nedlagda stationen trots att inga reguljära kommunikationer kommer hit längre. Järnvägen är nerlagd och närmsta busshållplats, Hästavägen, ligger en bit bort vid stora vägen.

En storhetstid började för Degeberga med järnvägens ankomst 1881. Då var Degeberga slutstation för Gärds Härads Järnväg (GJ). När banan förlängdes till Brösarp 1900 var det i Östra Skånes Järnvägars (ÖSJ) regi. Kring stationen uppstod verksamheter som kvarn och bränneri. Viktigast var Enoch Flygares äggpackeri i det Baltiska huset, som hade hämtats från Baltiska utställningen i Malmö 1914.

Stationen och Baltiska huset ligger på toppen av Hotellbacken. För att komma ner till de äldre delarna av byn får man ta sig ner längs Tingsvägen. På vägen ner passeras gamla tingshuset, Degeberga hotell och kyrkan.

I botten av dalgången passeras bland annat Antikhandeln och caféet som delar samma hus, COOP samt den kombinerade brandstationen/ sporthallen.

Nu börjar vägen så smått gå uppåt igen och efter skolan tar man till höger längs Forsakarsvägen. Efter en bit finns på vänster sida Degeberga idrottsplats och hembygdsparken med Ivar Johnsson-museet. Längre fram på höger sida finns Forsakar med sevärdheter för både den natur- och kulturintresserade.

Efter klättringarna i Forsakarravinen kring vattenfallen kan det bli dags att återvända till stationen. Förslagsvis går återvägen längs gamla banvallen vid Degeberga backar.

Alla platser i Degeberga