Tomelilla är som namnet antyder liten i förhållande till något. Byn var liten i förhållande till (Stora) Tommarp, men sen kom järnvägen till byn och förhållandet blev omvänt: Tomelilla 6 826 invånare (2015), Östra Tommarp 291 (2015).

Kvar från tiden då Tomelilla bestod av sju gårdar finns hembygdsgården Byagården.

Under järnvägarnas storhetstid var Tomelilla station kopplad till Skånes metropoler, nu finns bara delar kvar – men det går fortfarande att åka direkttåg till både Malmö (via Ystad) och Simrishamn.

Beger man sig norrut från stationen kommer man snabbt till Bo Ohlssons varuhus i det gamla bränneriet. Fortsätter man därifrån längs Malmövägen till den gamla köpingens utkanter dyker Österlens folkhögskola upp.

Centrala Tomelilla ligger söderut. De säregna tunnelhusen berättar om en mer hektisk tid för järnvägstrafiken här. I västra tunnelhuset finns Hasse & Tage-museet; i det östra Celticbaren. Flera av Hasse & Tages filmer hade premiär på Riobiografen.

Längre söderut kommer man till ”Österlens Wembley”, Tomelilla idrottsplats. En bit bort från idrottsplatsen ligger Byagården och bortom denna den sevärda Stadsparken.

Tillbaka i centrum kan det vara en god idé att se vad kulturhuset har att erbjuda. Den modernistiska 60-talsbyggnaden innehåller en separat konsthall. En sensation för sin tid på landsbygden.

Övre bilden visar den traditionella trädgården vid Byagården. Källa för historien om Tomelillas namn: Länsstyrelsen i Skåne.

Alla platser i Tomelilla