Utö – en ö att upptäcka

Den långsmala ön i ytterskärgården skiljer fjärden Mysingen från Östersjön. Dagens sommarparadis är lättilgänglig för både båtägare och för andra. I gästhamnen får minst 300 fritidsbåtar plats. Vaxholmsbåtarna från Årsta brygga och på somrarna även från Stockholm lägger till vid flera bryggor på ön. De flesta kliver av vid Gruvbryggan.

Intill bryggan finns turistbyrån, flera matställen, butiker och cykeluthyrning. Minigolf, tennis, varmbadhus, sandstränder och klippbad finns.

Det finns boende efter önskemål, från lyx till tältplats. Utö Wärdshus erbjuder förutom hotellrum stugor, vinterbonade radhus och vandrarhem.

Utös röda kvarn syns från långt håll och har tjänat som sjömärke alltsedan 1792.

Öborna far omkring på flakmoppe och turisterna hyr cykel. Ska man söderut mot Ålö, cyklar man förbi Utö kyrka och militärens skjutfält.

Många kommer till Utö för att leta efter mineral i varphögarna från gruvtiden. Troligen har man brutit järnmalm på ön redan på medeltiden. Som mest producerade gruvorna från 1750 till 1850. I det lilla gruvmuseet finns nästan alla mineral som är funna på ön utställda. Även hembygdsmuseet är inrymt i byggnaden, det gamla spruthuset, och där berättar utställningarna om livet på ön för gruvarbetarna, bönderna och fiskarna.

Läs gärna Resepraktikans reporters tredagarsutflykt Tre dagar – tre damer på Utö. Del 1, del 2, del 3