Platsens portalsida: Norrmalm

Alla tre tunnelbanelinjerna möts vid T-centralen. När stationen öppnade 1957 var det första gången som stockholmarna möttes av konst på perrongerna och i biljethallarna. Tävlingen som utlystes året innan hade lockat 140 konstnärer och 12 av dem fick uppföra sina verk här. Deras verk finns fortfarande kvar på plattformarna för den gröna och röda linjen.

Den översta perrongens spårväggar, d.v.s. väggarna bakom tågen, är helt täckta av konst. Sittbänkarna är utformade av en skulptör och två pelare på den övre perrongern är utformade av de två kvinnliga konstnärerna, som vi har att tacka för att det blev konst i  tunnelbanan. Siri Derkert och Vera Nilsson hade bearbetat stadsfullmäktige i Stadshuset och Hjalmar Mehr har signerat protokollet där det står att de kommande stationerna ska förses med konst.

Arbetsnamnet för stationen var ”Klara”, men när så  många av husen i Klarakvarteren hade rivits, ansågs det inte som ett lämpligt namn. Man döpte stationen till Centralen, men det var inte heller bra, eftersom många trodde att man kunde ta SJ tågen härifrån till svenska städer och till utlandet. Ganska snart kom det perfekta, nu gällande namnet T-Centralen.

Från 1957 var det bara den gröna linjen som passerade här. 1964 invigdes den röda linjen. 1975 öppnades den blå med grottstationerna. Utsmyckningen på blå linjen skiljer sig från de tidigare genom att en enda konstnär, i enstaka fall två i nära samarbete, har utformat hela stationens väggar, tak och biljetthall.

Från sommaren 2017 kan man  byta från T-Centralen till den djupt liggande pendeltågsstationen Stockholm City. Där hittar man verkligt storslagen konst i de flygplatsliknande långa gångarna och på perrongerna.

Platsen i Google gatuvy

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!