Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Östermalm

Tekniska högskolans tunnelbanestation fick tillsammans med Stadion 1973 års Kasper Sahlin pris som årets intressantaste byggnadsverk. Året innan var det Kulturhuset som fick den utmärkelsen.

Scenografen och konstnären Lennart Mörk har skapat en helhet av innehållsrik vetenskaplig, teknisk historia som fyller väggar och tak. Platons lära om de fyra elementen visas här i tredimensionell form. Suggestivt bemålade stora regelbundna månghörningar, polyedrar finns i stationens fyra hörn intill rulltrapporna. Jorden är en sexsidig kub, elden en fyrsidig triangel – en tetraeder, luften är åttasidig oktaeder och vattnet har tjugo sidor, en ikosaeder.

Var försiktig i mittvalvet! Här kan man av misstag trampa rakt in i ett svart hål. På golvet finns en tvådimensionell avbildning av den svävande stora tolvhörningen. Den består av 12 liksidiga femhörningar och beskriver Einsteins relativitetsteori.

Bara några steg från tunnelbanan ligger Östra Station med Roslagsbanans smalspåriga tåg. Härifrån går också bussar norrut till Vaxholm, Norrtälje etc.

Platsen i Google gatuvy

Närliggande platser

Externa länkar

Sök på Respraktikan:

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!