Platsens portalsida: Tumba

Tumba sedelpappersbruks historia inleddes 1755 då Riksbanken (Rikets ständers bank) beslöt att tillverka sitt sedelpapper själv, istället för att förlita sig på den osäkra tillgången av importerat papper. För att få tillräckligt hög kvalitet på produkten anlitades holländska specialister. Tumba valdes som lämplig plats på lagom avstånd från Stockholm.

Sedlarna tillverkades i Tumba men trycktes i Stockholm: 1737 till 1906 i Norra Bancohuset, Gamla stan; 1906-1936 på Helgeansholmen; 1936-1970 på Norr Mälarstrand, Kungsholmen.

Sedlarnas råvara utgjordes av lump och tillverkades för hand tills en pappersmaskin installerades 1938-39. Lumpen ersattes efterhand av bomullsråvara.

En stor förändring vid pappersbruket skedde 1970 när Riksbankens tryckeri flyttades ut från Kungsholmen till Tumba och förenades med pappersbruket.

I början på 2000-talet omvärderade Riksbanken vad dess kärnverksamhet bestod i. Staten beslöt sig för att avyttra både sedeltillverkningen i Tumba samt Myntverket i Eskilstuna. Riksbanken upphörde med att tillverka sina egna sedlar.

Myntverket köptes av finska statens myntverk. Tumba pappersbruk såldes 2001 till den amerikanske sedeltillverkaren Crane AB. Detta företag fortsatte att tillverka sedlar i Tumba till årsskiftet 2018-2019 då ett nytt sedeltryckeri på Malta ersatte Tumbatryckeriet. Papperstillverkningen var fortfarande verksam 2020.

Med nedlagt sedeltryckeri i Tumba fick Riksbanken leta efter nya sedeltryckare eftersom Maltaalternativet inte var aktuellt. Riksbanken fann en ny sedelleverantör i det brittiska företaget Da Le Rue.

Det har funnits ett litet museum på bruket sedan 1968, men museet i sin nuvarande form invigdes 2005. Tumba bruksmuseum ingår i Statens historiska museer.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!