Platsens portalsida: Vänersborg

I Vänersborgs Dockateljé & Dockmuseum får besökarna inte bara en lektion i dockornas historia, utan även en inblick i hur ett av de få hus som överlevde den förödande branden 1834 har utvecklats över tid. Det finns en del dokumentation som gör det möjligt att följa flera av husets invånares historia.

Särskilt omtalat är husets förhållande till det gamla fängelset som ersattes 1851 av länscellfängelset. Huset på Residensgatan 2 har haft många namn efter sina ägare och hyresgäster – men även det mindre smickrande namnet ”Spöslitarhuset”. Detta namn fick huset av den skriftligt odokumenterade historien om att det funnits en anordning på husets södra gavel där fångar ibland hade fått slita spö.

En mer uppbygglig historia om förhållandet mellan huset och gamla fängelsets interner är länkad till den stora branden. Då fick fångarna hjälpa till med att skydda fängelset. Det närliggande lilla gula huset fick också många spannar vatten över sig av fångarna, vilket räddade träbyggnaden från att brinna upp.

Nuvarande hyresgästen, tillika museets och dockateljéns ägare Birgitta Peterson, genomförde en varsam renovering av det nergångna huset 1996-97. Museet öppnade efter att renoveringen var genomförd.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!