Vänersborgs museum

Vänersborgs museum

En  mycket trevlig sevärdhet i Vänersborg är museet. Ett museum i provinsen som blickar långt bortom det egna närområdet. Museet skapades av handelsmannen och filantropen Adolf Andersohn (1820-1887). Han hann tyvärr inte se sitt livsverk fullbordas. Museet öppnade först 1891.

Viktig uppmuntran fick han av  den brittiske reseskildraren och björnjägaren Llewellyn Lloyd (1792-1876). Lloyds utomäktenskaplige son Charles John Andersson (1827-1867) flyttade till sydvästra Afrika, där han drev ett handelshus samt gav sig ut på längre upptäcktsfärder. Det var från Anderssons bas som Vänersborgaren och  zoologen (lärljunge till Lloyd) Axel W Eriksson (1846-1901) kunde utgå ifrån i sitt ornitologiska arbete. Lloyd är begravd på kyrkogården i vid Västra Tuna kyrka.

Museet är mest berömt för sin unika samling av fåglar från sydvästra Afrika, insamlat av Eriksson, men det finns mycket annat att titta på som en (möjligen förfalskad) mumie, stenålderssamlingar, porslinskollektion, tavelgalleri, lokalhistoriska miljöer, Birger Sjöbergrum samt pistolerna som användes vid Sveriges senast kända officersduell i Blåsut 1816.

Birger Sjöberg lämnade Vänersborg i tjugoårsåldern och levde i slutet av sitt liv i Ramlösa söder om Helsingborg. Birger Sjöbergrummet består bland annat av möbler från hans bostad Villa Daghil.

Museet har nyligen renoverats med varsam hand så känslan av ett svenskt British Museum har bevarats. Även en extern hiss har smält samman med museet på ett stilfullt sätt.

Framför museet finns en avgjutning avJohan Peter Molins (1814-1873) Bältesspännarna. Originalet visades första gången på Parisutställningen 1859. Ett exemplar i zink beställdes 1862 för att  ställas ut i Göteborg. Klimatet i denna stad var inte nådigt mot zinken, vilket innebar att skulpturen efterhand fick allvarliga skador. En ny skulptur i brons beställdes 1913. Originalet såldes vidare till Vänersborg.

I Vänersborg fortsatte förfallet och ett av huvudena ramlade av på 1950-talet, vilket innebar att även i Vänersborgs beställdes ett nytt exemplar i brons. Denna skulptur sinvigdes 1964. Lions club stod för kostnaderna.

Portalsida: Vänersborg
Platsens koordinater: 58.379841,12.329091
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 3 maj, 2018  
Externa länkar:
http://www.vanersborgsmuseum.se
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bältespännarna
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vänersborgs_museum

Berätta gärna något mer om platsen!

Platsens Facebookinlägg

14 hours ago

Vänersborgs museum

Visste ni att det har funnits ett kallbadhus i Vänersborg? 1902 byggdes det här fina kallbadhuset vid Skräcklan och revs redan 1938.

Klicka på länken för ytterligare ett fotografi av kallbadhuset;
digitaltmuseum.se/search/?q=kallbadhus&aq=owner%3F%3A%22S-VM%22

Fotograf: K & A Vikner.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Här ser vi en kaffekanna i flintgods från Rörstrands porslinsfabrik tillverkad på 1880-talet i en stil kallad majolika.

Läs mer om kaffekannan på vår hemsida;
www.vanersborgsmuseum.se/samlingar/samlingarna-berattar/kaffekanna-vard-att-laga/

Fotograf: Ann-Charlott Öberg
... See MoreSee Less

View on Facebook

"Jag har inget att ha på mig." En mening kanske flera av oss har yttrat någon gång när vi ska iväg på fest eller andra särskilda tillställningar. Om du inte vet hur du ska klä dig inför helgens festligheter så kan du låta våra samlingar inspirera dig.

Den här rosa klänningen (smokingklänning) med pärlbroderier är från 1920-talet.

Fotograf; Vänersborgs museum.

Vill du ha fler modetips så kan du kika på våra samlingar i digitalt museum;

digitaltmuseum.se/search/?q=dr%C3%A4kt&aq=owner%3F%3A%22S-VM%22
... See MoreSee Less

View on Facebook