Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Västertorp

En gång när jag visade stationen tittade tre män mycket noggrant på väggarna och på glasfönstren uppe i taket. Det visade sig vara stationens konstnär Jörgen Fogelquist med medhjälpare som inspekterade konstverken.

Jag gav min högtalare till honom, så att han kunde berätta för gruppen om bakgrunden till valet av tema. Han hade blivit inspirerad av gatunamnen i närheten. Här finns Störtloppsvägen och Skidvägen – kalla, vintriga gatunamn.

Fogelquists konstverk heter ”Med Örnen mot polen”. Det handlar om tre mäns polarexpedition under ledning av ingenjör S A Andrée. De startade från Spetsbergen 1897 och redan på tredje dagen tog färden slut med landning på packisen.

Expeditionen misslyckades, men deras dagböcker och delar av utrustningen återfanns 1930 i djupfryst skick på Vitön. I Gränna mitt emot Andrées barndomshem ligger Grenna Museum – Polarcentrum. Där visas förutom Andrée – expeditionen andra polarfarares färder.

Fogelquist och medhjälparna täckte väggarna med flera, olikfärgade lager. Därefter ristade och skrapade de fram bilder som återger expeditionens sista lägerplats, en karta över deras försök att till fots ta sig mot fast mark, med mera. På en vägg finns en stor fågel – det är dock ingen örn, utan en ismåsunge.

Platsen i Google gatuvy

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!