Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Enköping

Westerlundska gården på Kyrkogatan, som byggdes i början på 1800-talet, var under många år hem och privatmottagning för den namnkunnige Enköpingsläkaren Ernst Westerlund (1839-1924).

Efter Westerlunds död omvandlades gården till ett museum, där bottenvåningen är inredd som en läkarmottagning från 1920-talet och övervåningen har möblerats som en privatbostad från 1890-talet.

Westerlundsällskapet disponerar museet. Här anordnas olika typer av verksamheter som till exempel ett sommarkafé i den lummiga trädgården. 2018 tillkom möjligheten att bläddra digitalt i det praktalbum som Westerlunds patienter tillägnades sin kära doktor 1894 (se filmen längre ner på sidan).

Westerlund hade en mycket omfattande korrespondens både med sina patienter och med läkare samt forskare på både nationell och internationell nivå.

Det finns en Westerlundbyst i Skolparken vid Drottninggatan.

I trottoaren utanför museet har kommunen markerat en historisk strandlinje. Den visar hur mycket högre vattnet stod år 1200. Landhöjningen bidrog till att under århundradena minska Enköpings betydelse som en viktig Mälarhamn.

Bildgalleri

Enköpingsföretaget Onedotzero digitaliserade det praktalbum som Westerlunds patienter gav sin läkare 1894.

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!